miércoles, 28 de octubre de 2015

Una veu inoblidable



Jordi Tormo, “Ovidi Montllor. Un obrer de la paraula”, Sembra Llibres, 2015.

    Enguany es compleixen els vint anys de la mort d’Ovidi Montllor, i els homenatges al polifacètic artista alcoià s’han succeït per tot arreu.  Així, per exemple, s’ha editat un disc que arreplega algunes de les seues cançons més conegudes, “20 anys de vacances / 20 cançons”, que es podia aconseguir amb el diari Ara, i la revista Enderrock ha impulsat un altre disc, “M’aclame a tu, tribut a Ovidi Montllor”, en què diferents cantants versionen algunes de les seues composicions més emblemàtiques. Una altra de les iniciatives que s’ha engegat també enguany és la de la pel·lícula “L’Ovidi: el ‘making of’ de la pel·lícula que mai es va fer”, un documental de ficció produït per Aire de Cinema i Diagonal TV amb la col·laboració de TV3, que comptarà amb la interpretació d’Eduard Fernández en el paper protagonista. Concerts, actes de reconeixement, discos, pel·lícules: mostres tot plegat de la popularitat i la vigència d’un creador imprescindible que no fa sinó créixer amb els anys. Compensació pòstuma a  la marginació miserable a què el van sotmetre els mitjans públics amb l’arribada de la democràcia. La seua veu crítica resultava incòmoda en aquells temps de transaccions polítiques i modernors d’escaiola, i és precisament el caràcter radical de la seua veu el que les noves generacions estimen. El llibre que volem comentar se situa en aquesta mateixa línia de reconeixements. Sembra, editorial de recent creació que compta en el seu catàleg amb llibres com “Lluitant contra l’oblit” de Laura Ballester, on s’aborda l’accident del metro de València, o com “Vertigen”, d’Esperança camps i Empar Marco, que tracta el tancament de Canal 9, l’ha encertat plenament en publicar-lo,  i consolida així la seua línia compromesa amb la part més viva de la cultura valenciana.“Ovidi Montllor. Un obrer de la paraula” és una aproximació en clau emotiva a la seua vida i obra. Compta, a més, amb un apartat gràfic important que ens desvetlla algunes fotografies inèdites de l’Ovidi més entranyable.

 El llibre es divideix en quatre parts. La primera,“Un creador complet”, constitueix una semblança de l’autor, on se’ns dibuixa la seua trajectòria biogràfica i creativa  tot arreplegant valuosos testimonis de familiars i amics. Les seues principals realitzacions com a cantant i actor de teatre i cinema hi pareixen ressenyades destacant-ne el caràcter aglutinador  d’ “obrer de la cultura”. La segona part, “Ovidi Montllor i la paraula”, presenta una vessant d’Ovidi que ha restat eclipsada per la resta de les seues facetes creatives: la de poeta. Ja sabíem per les lletres de les seues cançons que era un lletrista brillant, que dominava perfectament la retòrica de la indignació i la denúncia, vinculat, pel to col·loquial i directe dels seus versos, amb el moviment del realisme històric. La seua producció poètica, de la qual Jordi Tormo ens en fa un tast i ens n’oferix l’inventari a la fi del volum, corrobora aquesta impressió. També n’amplia els registres, i ens mostra un Ovidi més tendre en els poemes que dedica a les dones de la seua vida. Quedem, això sí, amb ganes de més, de veure tot el material poètic present a l’arxiu de l’autor imprés,  per a poder així gaudir-lo i valorar-lo com es mereix. El bloc tercer del llibre du per títol “Ovidi Montllor i els poetes”, i es dedica a la important tasca duta a terme per Ovidi com a divulgador d’altres poetes, bé com  a musicador dels seus versos, bé com a rapsode. Hi destaquen els discs dedicats a Salvat-Papasseit, Josep M. de Sagarra i Vicent Andrés Estellés. A la relació tan intensa que va mantindre amb aquest darrer es dedica precisament el capítol final del volum. La seua complicitat humana i creativa ha escrit un dels capítols més brillants i perdurables de la cultura catalana. (Información, 27 d'agost de 2015).


1 comentario:

  1. Am văzut comentarii de la oameni care și-au primit deja împrumutul de la domnul Benjamin Lee un ofițer de împrumut care îmi oferă împrumut la rata de 2% ROI și am decis să aplic sub recomandările lor și doar 5 zile am confirmat în propriul cont bancar personal o Suma totală de 90.000 de dolari pe care am solicitat-o. Aceasta este într-adevăr o veste minunată și îi sfătuiesc pe toți cei care au nevoie de un împrumutător de împrumut real să aplice prin e-mail: 247officedept@gmail.com sau WhatsApp: + 1-989-394-3740. Sunt fericit acum că am obținut împrumutul pe care l-am solicitat.

    ResponderEliminar